Sendikamız Genel Başkan Yardımcısı Saim Esken, Trabzon Bölge Başkanı Alper Özağcı, Ankara Bölge Başkanı Ali Gökhan Yücel, Samsun Bölge Başkanı Önder Doğan, Erzurum Bölge Başkanı Habibe Savaş, HAK-İŞ Konfederasyonu tarafından Rize'de düzenlenen 1 Mayıs Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma günü etkinliğine katıldı.
HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, meydanı dolduran binlerce emekçiye seslendi.
Meydan, “Ücretlerden Alınan Vergi Oranları Düşürülmeli” , “Sendikal Örgütlenmenin Önündeki Engeller Kaldırılmalı” , “Refahın Adil Paylaşımı ve Vergide Adalet Sağlanmalı”, “Mevsimlik Geçici ve Kampanya İşçilerinin Sorunları Çözülmeli”, KÇP’de Taleplerimiz Karşılanmalı”, “Adil Bir Emeklilik Sistemi Sağlanmalı”, Mutlak iş Güvencesi İstiyoruz”, “Soykırıma Hayır, Filistin’e Destek”, “Filistin Bizim Kırmızı Çizgimizdir”, “Gazze’ye Selam, Direnişe Devam” taleplerimizi içeren büyük afişlerle süsledi.
Arslan, Grev ve Eylemleri Devam Eden İşçilere Selam Yolladı
Genel Başkanımız Mahmut Arslan, konuşmasına hukuksuz bir şekilde işlerinden edilerek emek mücadelesine devam eden işçileri selamlayarak başladı. Arslan, Ankara Altındağ Belediyesi, Van İpekyolu, Diyarbakır Büyükşehir Belediyeleri, Hatay Yolbulan Metal ve İzmir Lezita’da eylem ve grevlere devam eden işçiler başta olmak üzere tüm işçilere selamlarını iletti. Arslan, işten atılan üyelerimiz işlerine dönene kadar mücadeleye devam edeceklerini söyledi.
Arslan, “Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın Selamlarını İletti”
Genel Başkanımız Mahmut Arslan, dün Sayın Cumhurbaşkanımızla bir araya geldiklerini hatırlatarak, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Rize halkına selamlarını iletti. Arslan, “Cumhurbaşkanımızın Rize'deki 1 Mayıs mitingimize ve sizlere selamlarımı getirdim. Bu meydan uzun yıllardır siyasetin dışında ilk kez dolan bir meydan. Bu meydandan biz de çocuğunuz, evladınız olan Recep Tayyip Erdoğan'a selam gönderiyoruz” dedi.
“1 Mayıs Bizim İçin Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günüdür”
Arslan, 1 Mayıs’ın 139 yıl önce tekstil işçilerinin insan onuruna yaraşır bir iş ve çalışma süresi talebiyle başlattıkları eylemlerin sonucunda doğduğunu, 1 Mayıs'ın tarihi süreci hakkında bilgi verdi. Arslan, “HAK-İŞ olarak 1 Mayıs'ı bazı ideolojik grupların kendi anlayışlarının aracı olarak görmelerine karşı HAK-İŞ emekçilerin, emek hareketinin birliği, dayanışması ve geleceğe birlikte inşa etme iradesinin anlamına uygun şekilde Türkiye’nin her köşesinde etkinliklerimizi devam ettiriyoruz. 1 Mayıs bizim için birlik, mücadele ve dayanışma günüdür” ifadelerine yer verdi.
“Az Kazanandan Çok, Çok Kazanandan Az Vergi Alan Bir Sistem Var”
Ülkemizde adaletsiz bir vergi sistemi olduğunu kaydeden Arslan, “Ne yazık ki ülkemizde vergi adaletsizliği var. Az kazanandan çok, çok kazanandan az vergi alan bir sistem var. Bu vergi sistemini kabul etmiyoruz. 2002 yılında bir çalışan 17 ay çalıştıktan sonra yüzde 20 dilime giriyordu. Bugün 5’inci aya gelindiğinde yüzde yirmi dilimi buluyoruz. 7’inci ayda yüzde 25, yılın sonunda yüzde 35’lere varan vergi dilimlerinden mağduruz. Cebimizden vergi adıyla paralarımız alınıyor. Buna itiraz ediyoruz. Vergide adalet istiyoruz” diye konuştu.
“Vergisiz Devlet Olmaz Ama Adaletli Bir Vergi Sistemi Olsun”
Vergi sisteminin yeniden ve daha adil bir şekilde düzenlenmesi gerektiğinin de altını çizen Arslan, çalışanların temel ihtiyaçlarının işverenlerde uygulandığı gibi vergiden düşülmesinin daha adil bir sistem olacağını ifade etti. Arslan, “Vergisiz devlet olmaz ama adaletli bir vergi sistemi olsun” değerlendirmesinde bulundu.
“Kamu Çerçevede Kamu İşçileri Ne İsterse O Olacak”
Kamuda yaklaşık 600 bin işçinin ücret artışının belirleneceği Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü görüşmelerine de değinen Arslan, üyelerimizden toplanan taleplerin TÜHİS’e iletildiğini belirtti. Arslan, Kamu Çerçeve Protokolü’ne ilişkin işçilerin isteklerini sonuna kadar savunacağımızı vurguladı. Arslan, alanda toplanan binlerce işçiye seslenerek, “İşler kötüye giderse sorunlar çıkarsa bizim tek dayanağımız sizsiniz. Siz ne derseniz o olacak. Kamu çerçevede kamu işçileri ne isterse o olacak. Biz sizinle beraberiz. Ama mücadeleyi birlikte ve güçlü bir şekilde yapmamız gerekiyor” dedi.
“Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda Bütün Sendikalar, Sivil Toplum Kuruluşları Olsun”
Genel Başkanımız Mahmut Arslan, yaklaşık 50 yıldır HAK-İŞ olarak Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun yapısına itiraz ettiğimizi hatırlatarak, “Asgari ücret tespit komisyonu bütün ülkenin asgari ücretini belirliyor. O zaman bütün sendikalar olsun, sivil toplum kuruluşlarından ilgililer olsun, uzmanlar olsun, komisyon öyle kurulsun. 2024 yılı asgari ücreti belirlenirken en büyük konfederasyon vazgeçti. 50 senedir söylediğimizi yeni anladılar. Yine de anladıkları için teşekkür ediyoruz. Artık Asgari Ücret Tespit Komisyonu yapısını değiştirmeden toplanamayacak.”
“Kamu da Taşeron Sistemini Tamamen Yok Edene Kadar Mücadele Edeceğiz”
Arslan, 696 Sayılı KHK ile bir milyona yakın taşeron işçinin kadro aldığını ve bundan dolayı çok mutlu olduklarını ifade ederek, kadroya giren taşeron işçilerin mevcut sorunlarının da giderilmesi gerektiğinin altını çizdi. Arslan, “Bu sorunların çözümü için Kamu Çerçeve Protokolü müzakerelerinde özel olarak maddeler koyduk. İnşallah kadro alan arkadaşlarımızın sorunlarını çözüp onların eşit hakları kullanmasını sağlamaya, mücadele etmeye devam edeceğiz. Özellikle kitlerde çalışan kadro alamamış yemekhane işçileri, şoförler, HBYS işçileri ve kitlerde çalışan kardeşlerimiz kadro sorunlarını çözmek de bize, HAK-İŞ’e düştü. HAK-İŞ olarak inşallah bütün bu zor dönemlere rağmen kamu da taşeron sistemini tamamen yok edene kadar mücadele edeceğiz” şeklinde konuştu.
“Emekli Maaş Bağlama Sistemini Topyekûn Değiştirmemiz Gerekiyor”
Emeklilik sistemine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Arslan enflasyondan dolayı geçen sene emekli olan birinin 2025’te emekli olan birinden yüzde 35 oranında daha yüksek maaş aldığını söyledi. Bunun daha fazla çalışan emekliye haksızlık olduğunu dile getiren Arslan, “Bu nasıl bir sistem? Bir yıl daha fazla çalışıyoruz. Prim ödüyorsunuz. Daha fazla sistemde kalıyorsunuz. Enflasyon gerekçesiyle maaşınız düşüyor. Onun için emekli maaş bağlama sistemini topyekûn değiştirmemiz gerekiyor ve bunu talep ediyoruz. Bu haksızlığı giderin. Bu yanlışlıktan dönün. Emekliler insan onuruna yaraşır bir maaş alsın istiyoruz” dedi.
“Sendikal Örgütlenmenin Önündeki Engeller Kaldırılmalı”
Genel Başkanımız Mahmut Arslan, sendikal örgütlenmenin önündeki engellerin kalkması gerektiğinin altını çizerek, işçilerin sendikaya üye olduğu için işten çıkarılamaması gerektiğini, işe iade mekanizmalarının liyakat içerisinde çalışması gerektiğini ve iş kolu davalarının yıllarca sürmemesi gerektiğini vurguladı. Arslan, sendikal baskı yapanlara ise ceza yolunun açılmasını ve bu konuda ivedilikte çözümün gerçekleşmesi gerektiğini ifade etti.
Arslan, Altındağ, Diyarbakır ve Van belediyelerinde 31 Mart Yerel Seçimlerinden bu yana 80 bin üyemizi kaybettiğimizi ve 10 bin üyemizin de işten çıkarılarak işsiz bırakıldığını söyledi. Belediyedeki işçilerin haklarını savunmak adına yeni düzenlemelere ihtiyaç olduğunun altını çizen Arslan, bu sorunların çözümü için de sendikal örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırılması gerektiğini yineledi.
“HAK-İŞ Olarak, Kayıt Dışı Sektörle Mücadelede Liderlik Yapıyoruz”
Arslan, kayıt dışı istihdam konusunda Türkiye olarak OECD ortalamasının üzerinde olduğumuzu söyleyerek, “Kayıt dışı istihdam kayıtlı çalışanlar açısından gerçekten haksız bir rekabettir. Kayıtlı işçileri çalıştıran işletmelere haksızlıktır. Sosyal güvenlik sistemimize haksızlıktır. Bu ülke kayıtlı istihdamı tam olarak başarmak zorunda. Onun için de HAK-İŞ olarak kayıt dışı sektörlerde çalışanları sendikal örgütlenmeye davet ediyoruz. Bunların en önemlisini konfederasyonumuzun liderlik ettiği ev işçileri örgütlenmesi konusunda büyük bir başarı hikayesine imza attık. Yaklaşık 52 bin ev işçisini sendikalarımıza üye yaparak kayıt dışı sektörle mücadelede liderlik yapıyoruz. Bu kardeşlerimizi iş kanunu kapsamını almak, onların sendikal haklarını, sosyal güvenlik haklarını elde etmek için mücadeleye devam ediyoruz” ifadelerini kullandı.
İş Sağlığı ve Güvenliği Konusunda Zihniyet Dönüşümüne İhtiyaç Var
Türkiye’de iş kazalarının en büyük problemlerimizden biri olduğuna değinen Arslan, Türkiye’de 16 milyon çalışanın olduğunu ve 2023’te toplam 1980 kişinin hayatını kaybettiğini dile getirdi. Bu rakamın Türkiye’ye yakışmadığını belirten Arslan, bu konuda zihniyet dönüşümüne ihtiyaç olduğunu açıkladı.
“Filistin’e Karşı Sorumluluklarımız Var’’
Filistin ve Gazze’de şanlı bir direniş için mücadele edenlere selam yollayan Genel Başkanımız Arslan, “Ey Filistinli ve Gazzeli kardeşlerimiz, sizlere bu meydandan selam olsun. Filistin ve HAK-İŞ ayrılmaz bir parçadır” dedi.
Filistin’de tüm dünyanın gözü önünde insanlığın öldürüldüğünü ve tüm uluslararası örgütlerin bu duruma sessiz kaldığını ifade eden Arslan, Bütün insanlığın gözü önünde. Mazlum Filistinli kardeşlerimizi kendi topraklarında mülteci durumuna düşürdüler. Kendi toprakları işgal edildi. Soykırıma uğradılar. Sürgünler yaşadılar. Tam bir asırdır bu mücadele devam ediyor. Dört asır o toprakları yönetmiş milletimizin evlatları olarak oraya borcumuz var” dedi.
Copyright 2019, Öz Finans-İş Sendikası, Tüm Hakları Saklıdır.